Založ si blog

Príručka v Thajsku alebo ako nasrať Thajčana, neskončiť vo väzení a ušetriť pár eur

Dovolenka v Thajsku je pravdepodobne najviac populárna u Slovákov a Čechov mimo bežné európske dovolenkové destinácie. Ak ste sa rozhodli ochutnať kúsok exotiky a vycestovať do Thajska na vlastnú päsť bez cestovky, tu je 9 rád a tipov ohľadom miestnej kultúry a spôsobe cestovania, aby ste nechtiac neurazili, ušetrili, ale hlavne, aby ste predišli prípadným nepríjemnostiam a užili si cestu tak ako z reklamy na Thajsko.

Dovolenka v Thajsku bez cestovky

Dovolenka v Thajsku bez cestovky

Savadii Kaa! (Dobrý deň)

Dovolenka v Thajsku: Thajské víza

Slovenskí občania majú dovolené zdržiavať sa na územi Thajska po dobu 30 dní po prílete do krajiny, čiže na krátky pobyt nie je nutné obdržať thajské víza.  Tento bezvízový vstup sa dá predĺžiť na imigračnom úrade v Thajsku za poplatok 1900 baht na dalších 30 dní.

Ak plánujete návštevu na dobu dlhšiu ako 30 (60) dní, je treba zabezpečiť si turistické víza na thajskom konzuláte v čase pred vycestovaním alebo opustiť krajinu a opätovne sa vrátiť do krajiny letecky (obdržíte znova 30 dní) alebo po zemi (obdržíte 15 dní).

Dovolenka v Thajsku: Jedlo

Akonáhle opustíte letisko, obklopia vás vône všetkého druhu. Thajsko je známe svojím pouličným jedlom. Nemusíte sa báť jesť na ulici, v zásade však platí, bezpečné jedlo je to, ktoré vám pripravia priamo pred vami alebo kde sú dlhé rady miestnych, čiže kde vopred pripravené jedlo nestojí celý deň.

V Thajsku sa varí s láskou. Plávajúce trhy v Bangkoku.

V Thajsku sa varí s láskou. Plávajúce trhy v Bangkoku.

Ak obedujete v jednoduchšej reštaurácii, dostanete zväčša európsku lyžičku a vidličku. Vidlička slúži na naloženie jedla na lyžičku, do úst sa nekladie. Ak si objednáte polievku, tú jete so špeciálnou lyžičkou, ktorá je hlbšia a kratšia, akú poznáme my. Tú znovu nekladiete do úst celú (do menších úst sa ani nezmestí) len si pochlipkávate. Zručnejší sa môžu skúsiť popasovať s čínskymi paličkami, ktoré vám ponúknu spolu s ostatným príborom.

Thajský dezert, kokosový orech, vaječné bielko, sezam a koriander.

Thajský dezert, kokosový orech, vaječné bielko, sezam a koriander.

Thajsko chutí inak. Po jedle označenom ako pálivé budete chŕliť oheň a oči vás budú štípať už pri pohľade na tanier. Ak si vypýtate mierne pálivé, primiešajú vám do jedla “iba” jednu čili papričku, ktorá vám dá zabrať, aj keď zjesť sa to dá. Na každom stole sú dochucovadlá ako čili, rybia omáčka či cukor, preto najlepšou stávkou je nepikantné jedlo, ktoré si dochutíte sami. Ak vám naservírujú  jedlo, ktoré je nad vaše sily, zachráňte si chuťové bunky cukrom, ktorý pikantnosť neutralizuje.

Voda z vodovodu je nepitná, nepijú ju ani domáci. Preto ak vám k obedu prinesú pohár vody, smelo do toho. Je to bezpečné.

Dovolenka v Thajsku: Alkohol a drogy

Neraz som pozorovala miestnych ako sa zastavia po ceste z práce v miestnom “pohostinstve” – zväčša iba drevený pult alebo stolík postavený pred domom. Vyexujú decový pohár ryžovej whisky, vypýtajú si plechovku piva na cestu a odfrndžia na svojej motorke domov. Alkohol je v Thajsku obľúbený a akceptovaný, aj keď opilcov (mimo turistov) na uliciach nevidno. Zákaz požívania alkoholu je počas sviatkov, tzv. Buddha day. Alkohol vám v tie dni nepredajú a oznam o tomto zákaze nájdete či už v reštauráciach alebo obchodoch. Zákaz predaja alkoholu platí každý deň medzi 14:00 až 17:00 hodinou –  aby sa pracujúci neopíjali počas obedných prestávok (tiež medzi polnocou a 11:00 hodinou ráno).  Ak aj napriek tomu máte chuť na pivko či dve, vyhľadajte malé obchodíky, také, ktoré slúžia ako obchod/obývačka miestnych. V takom prípade si radšej to pivko vychutnajte v súkromí hotela.

IMG_4487

Drogy na druhej strane sú v Thajsku zakázané a prísne trestané väzením, dokonca až trestom smrti.

Dovolenka v Thajsku: Kráľovská rodina

Kráľovská rodina je vysoko vážená a podobizne členov rodiny nájdete úplne všade. Vyvarovať sa treba akýmkoľvek posmeškom, komentom, či už na rodinných príslušníkov alebo na politickú situáciu. Akákoľvek negatívna zmienka alebo prerieknutie je trestné a brané veľmi vážne. Pozor, thajský kráľ je vyobrazený aj na minciach a bankovkách, nezabúdajte na to.  Aj váš facebook status na margo kráľovskej rodiny vás môže stáť 30 rokov väzenia. Áno, internet kontrolujú a je cenzurovaný.

Buddha nad dedinkou Pai.

Buddha nad dedinkou Pai.

Rešpekt treba prejaviť aj keď znie kráľovská a národná hymna. Kráľovskú vám zahrajú pred akoukoľvek spoločenskou udalosťou. Pri návštveve divadla, kina, dokonca aj obľúbeného thajského boxu, postavte sa a uctite si hymnu tichom. Ak vás prekvapí prečo ľudia na ulici v Bangkoku zrazu stoja v pozore, mlčia a zanechali činnosť ktorú robili, bude to tým, že znie národná hymna, ktorú hrajú každý deň ráno a večer.

Dovolenka v Thajsku: Ako nasrať Thajčana

Ak máte úchylku chytať cudzích ľudí za hlavu, v Thajsku tým nie len nahneváte (čo sa vám stane asi všade na svete), ale aj poriadne urazíte. Hlava, ako časť tela položená najvyššie, je považovaná za posvätnú. Ak sa vám nepodarí chytiť thajskú hlavu, tak im ukážte aspoň nohu alebo zamávajte topánkou. Nohy sú ako najnižšia časť tela považované za dehonestujúce. Ak sa naopak snažíte neuraziť, nevykladajte si nohy na stôl alebo stoličku, tobôž nie smerujúce na nejakú osobu. To isté platí napríklad v tuk-tuku, kde si turisti zvyknú vyložiť nohy priamo za hlavu vodiča (žeby dôvod prečo tí Thajčania jazdia ako blázni? :)).

Thajsko - krajina úsmevu.

Thajsko – krajina úsmevu.

Podobne ako v arabských krajinách, vyvarujte sa interakciou s miestnymi s ľavou rukou. Napríklad pri platení. Ľavá ruka je takzvaná ‘záchodová’ (toaletný papier je v Thajsku moderná záležitosť a na menej turistických miestach vás čaká iba kýbeľ s vodou), a preto je nemiestne ju použiť pri kontakte.

 

ČÍTAJ ČLÁNOK TU

Dovolenka v Thajsku: Návšteva chrámov

Azda nikto, kto sa vyberie do Thajska, si nenechá újsť návštevu chrámov. Pred vstupom do chrámu sa treba vyzúť a treba byť aj primerane oblečený. Odhalené plecia a krátke sukne či kraťasy su neprípustné a to ako pre dámy, tak aj pre pánov. Je dobré mať pre istotu so sebou šatku, ktorú si prehodíte cez plecia alebo si ňou vytvoríte provizórnu sukňu. Inak vám vstup bude zamietnutý alebo si budete musiet zakúpit či za poplatok požičať sarong.

Biely chrám v Chiang Rai.

Biely chrám v Chiang Rai.

V žiadnom prípade sa nedotýkajte mníchov. Ženy si nesmú s mníchmi podať ruku a aj náhodné dotknutie je veľký prehrešok. Čo sa týka žien, tie majú zakázané vstúpiť na niektoré verejné miesta chrámových komplexov. Všímajte si preto tabuľky, ktoré to zakazujú.

V chráme vás sleduje Naga, mytologický drak a ochranca.

V chráme vás sleduje Naga, mytologický drak a ochranca.

Dovolenka v Thajsku: Doprava

V Thajsku je množstvo nízkonákladových leteckých spoločností, ktoré vás za pár eur dopravia rýchlo a pohodlne krížom krážom po krajine. Ak chcete v Thajsku ušetriť, cestujte s menšími kuframi, ktoré si môžete vziať na palubu lietadla. Kontroly rozmerov a váhy nie sú také prísne ako v Európe. Ak chcete ušetriť ešte viac, cestujte nočným autobusom alebo vlakom. Z Bangkoku do Krabi cesta trvá cca 13 hodín. Zbaľte si vlastnú “desiatu” aj keď vám budú sľubovať večeru v cene. Pri najlacnejších lístkoch to bude keksík a malá fľaša balenej vody. Oblečte sa teplejšie, síce vám ponúknu deku na zakrytie, ale klímu pumpujú na plné pecky celú noc.

Každému, kto si predstaví Thajskú dopravu, sa vybavia známe tuk-tuky. Tie sú však predražené, a preto ak sa pohybujete v rámci mesta, cestujte ako domáci v Song Thaew. Song Thaew je akýsi kolektívny dopravný prostriedok, prerobená dodávka, kde v zadnej časti vozidla sú nainštalované lavičky pre 8-10 osôb. Song Thaew si zastavíte podobne ako taxík a vodič vám odsúhlasí či vás na dané miesto prepraví alebo nie (to zavisí od toho, kam majú namierené ostatní pasažieri). Ceny sú neporovnateľne nízke v porovnaní s tuk-tukom, hoci aj tu zahraniční turisti platia viac než domáci obyvatelia, ak natrafíte na prefíkaného vodiča. Ak sa predsa len chcete zviesť tuk-tukom, spýtajte sa napríklad na recepcii hotela, koľko vás daná trasa bude stáť a pripravte sa na náročné zjednávanie ceny. Nikdy nesadajte na tuk-tuk pred tým ako sa dohodnete na cene.

Ak preferujete tradičný taxík, trvajte na zapnutí taxametra, aby ste predišli podvodníkom. Taxikári, hlavne tí na letisku, to nemajú radi lebo strácajú biznis na neskúsených turistoch. Thajská vláda však nedávno vydala opatrenia, a tak vás taxikár musí zviesť ak ho o to požiadate a samozrejme, taxameter musí byť zapnutý. V prípade, že to odmietnú, odfoťte poznávaciu značku. Ak takého vodiča nahlásite, vodič dostane mastnú pokutu, ktorej sa boja a radšej vás odvezú tak ako sa patrí. Taxikári v Thajsku majú biedny plat, a preto túto informáciu používam skôr ako blaf, než ako pomstu.

Thajska doprava

V Thajsku má vodičák každý.

Populárne motocykle sa dajú požičať za pár eur na deň a určite ich odporúčam. Na vypožičanie vám zväčša stačí cestovný pas, v prípade, že vás zastavia dopravní policajti, treba vám medzinárodný vodičský preukaz alebo pár eur na úplatok. Ak vás policajti zastavia, dôvod na pokutu si stále nájdu. Ale za 200 bahtov (4 eur) sú ochotní prižmúriť oko, stačí im povedať, že neviete, kde je policajná stanica a že viac peňazí pri sebe nemáte. Tak som počula.

Ak potrebujete natankovať, obzerajte sa po stojanoch s fľašami od vodky naplnené gazelínou, na ostrovoch ich nájdete popri ceste doslova každých pár metrov.

Dovolenka v Thajsku: Kedy si naplánovať dovolenku

Cestovná sezóna v Thajsku trvá od novembra do februára. Slniečko svieti, neprší. Najteplejším mesiacom je apríl, kedy sú teploty v Thajsku neznesiteľne vysoké. Dažďová sezóna trvá od mája do novembra, príroda je zelená a vodopády bohaté na vodu. Väčšina turistov si predstavuje dažde celé dni, a preto sa Thajsku vyhýbajú. Môže sa stať, že nebudete mať šťastie a pršať vám bude viac ako inokedy, ale zvyčajne počas obdobia dažďov spŕchne na hodinku ráno a večer a vy si môžete užívať slniečko a nízke ceny v rezortoch medzi tým. Pozor, niektoré ostrovy sú počas obdobia dažďov nedostupné.

Koh Lanta eko-turizmus - Február.

Koh Lanta eko-turizmus – Február.

Najväčšie thajské slávnosti sú v novembri – slávnosť lampiónov, kedy nočnú oblohu naplnia tisíce žiariacich lampášov a v apríli, kedy slávia Songkran – thajský Nový rok. Songkran je slávený počas troch dní a každé mesto či dedinka sa premení na vodnú vojnu obrovských rozmerov.

Slávenie thajského nového roka - Songkran v Chiang Mai

Slávenie thajského nového roka – Songkran v Chiang Mai

Dovolenka v Thajsku: Bezpečnosť

Zvýšenú pozornosť treba venovať premávke. V Thajsku vodiči akoby zabúdali na dopravné predpisy. Či už ako vodič, ale aj pri prechode cez cestu si treba dávať pozor viac ako doma. Thajsko sa radí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou na cestách. Neriskujte.

Ochranka na ostrove Koh Samet.

Ochranka na ostrove Koh Samet.

Aj keď sa bavíme o bezpečnej krajine s minimálnou kriminalitou, v poslednom čase je cítiť nevraživosť voči turistom (farangom) najmä v hlavnom meste. Preto sa vyvarujte konfliktom s miestnymi. Pri prípadnom konflikte je viac pravdepodobné, že polícia nebude na vašej strane, aj keď ste v práve. Vo všeobecnosti sú Thajčania usmievavý a priateľský národ a úsmev je pre vás najlepšia zbraň na predchádzanie nepríjemnosti. VIAC PRíBEHOV

 

Savadi Kaa (Ďakujem) za návštevu blogu a teším sa na komenty o vašich postrehoch 🙂

Cestovanie v Čile a splnený sen

02.06.2016

Už ako malé dievča ma fascinovali ďaleké krajiny. Pamätám si, ako som každú nedeľu na poludnie v úžase počúvala Pálenicu Borisa Filana v Slovenskom rozhlase, kde sa neraz podelil aj o príbehy z jeho ciest. Ešte aj dnes si pamätám ten jeho úvodný ukulele jingel. Nie som z cestovateľskej rodiny a najďalej, kde som v tom čase vycestovala, boli poľské trhy v Krakove. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

veronikaelmundo

Odvážna cestovateľka, píšem o svojích zážitkoch z ciest v snahe motivovať a pomôcť nádejným svetobežníkom na ceste za dobrodružstvom. Cestujem pomaly a snažím sa spoznávať krajinu a kultúru do hĺbky. Momentálne žijem v Thajsku, vkročila som na 5 kontinentov a pokračujeme. Viac príbehov z ciest nájdete na veronikaelmundo.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 14996x
Priemerná čítanosť článkov: 7498x

Autor blogu

Kategórie

Archív